Smaki Hellady
Smaki Hellady
TYTUŁ PROJEKTU: Smaki Hellady
CZAS TRWANIA PROJEKTU: 01.11.2021r. – 29.09.2022r.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej Programu Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe 2014-2020.
O PROJEKCIE
Celem projektu pt.: Smaki Hellady” jest stworzenie możliwości zdobycia nowej wiedzy, umiejętności i kompetencji zawodowych dla 40 uczniów I Prywatnego Technikum Hotelarstwa w Zamościu kształcących się w kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
GRUPA DOCELOWA
Projekt „Smaki Hellady” adresowany jest do uczniów klas II i III o profilu: technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa I Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zamościu. Zaplanowano udział 40 uczniów, w grupach 4 x 10 osób wraz z 4 opiekunami, 2 grupy w każdym roku projektu (IX-X 2021 i III-IV 2022). Projekt zakłada realizację 3-tygodniowych staży zawodowych, od poniedziałku do piątku, min 90h, w zakładach gastronomiczno-hotelarskich oraz realizację kursu j. greckiego i programu kulturowego w czasie wolnym, w tym wycieczkę do klasztorów w greckich Meteorach – jednego z najbardziej niesamowitych miejsc Europie.
MIEJSCA STAŻY
Leptokaria, Grecja, miasteczko otoczone wodami Morza Egejskiego, z doskonale rozwiniętą bazą noclegową i restauracyjną przyciągająca tysiące turystów z całego świata.
W projekcie nawiązaliśmy współpracę z hotelami w Leptokarii, w których uczniowie odbędą praktyki zawodowe. Wybrane obiekty posiadają duże doświadczenie na rynku turystycznym, współpracują z klientem zagranicznym, mają wykwalifikowana kadrę, odpowiednie zaplecze do realizacji programów praktyk, znajdują się w jednej miejscowości. Wszystkie hotele, zlokalizowane są niedaleko plaży i centrum miasta, o wysokim standardzie, nowocześnie urządzone, z dostępem do Internetu, TV-SAT i wyposażone w klimatyzację. Na terenie obiektów znajdują się restauracje, kawiarnie i bary.
KORZYŚCI Z UDZIAŁU MŁODZIEŻY W PROJEKCIE
Dzięki udziałowi w projekcie zyskasz możliwość:
- realizacji praktyk zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy w Grecji,
- nabycia nowych kompetencji zawodowych: uznanie oceny z praktyk w ECVET, certyfikat praktyk, Indywidulany Wykaz Osiągnięć, Europass Mobilność;
- rozwoju umiejętności językowych: język angielski ogólny i zawodowy, język grecki
- rozwoju kulturowego;
- rozwoju społecznego;
- zatrudnienia na europejskich rynkach pracy.
PARTNER
Panta Travel: grecka instytucja partnerska w projekcie w branży technika żywienia i usług gastronomicznych i technika hotelarstwa. W sektorze turystycznym Panta Travel współpracuje z licznymi hotelami i zakładami gastronomicznymi położonymi w regionie Riwiery Olimpijskiej.